Monikaan ei ole koskaan kuullut sanaa raskausdiabetes. Törmäsin tähän, kun itselläni todettiin se raskausviikolla 22 sokerirasitustestissä. Sokerirasitustestihän tehdään kaikille riskiryhmään kuuluville (mun tapauksessa ylipaino ja yli 25 vuoden ikä). Siinä ollaan 12 tuntia syömättä/juomatta ja aamulla mennään labraan juomaan järkyttävän pahanmakuista ja imelää sokerilitkua. Sitten mittaillaan veren sokeriarvoja ja istutaan odotushuoneessa 2-3 tuntia. Minnekään ei saa lähteä, eikä vieläkään saa juoda tai syödä. Kolmesta sokerirasitustestin arvosta mulla kaksi olivat koholla (aamun paastoarvo ja kahden tunnin arvo).
Viikolla 28. Ainoa masukuva jonka oon ottanut, ku nauratti toi kumpu! Nyttemmin se ei kauheesti enää naurata. :D |
Aluksi radin toteaminen tuntui todella syyllistävältä, että on mun oma vika kun olen sokerivammainen. Käynti neuvolassa kuitenkin helpotti oloa, kun neuvolantäti kertoi että melkein 15% kaikista odottajista sairastaa jonkin asteista radia. Suurimmalta osalta diabetes paranee kuitenkin synnytyksen jälkeen. Eikä se mikään katastrofi olisi vaikka joutuisinkin insuliineille myöhemmin, kaikki on vaan lapsen parhaaksi. Lisäksi lätkäistiin pöytään uudenlainen ruokavalio, jota tulisi noudattaa ja oma verensokerimittari, jolla tilannetta seurailisin.
Mulle on kerrottu, että radi voi vaikuttaa lapsen kokoon ja siksi on tärkeää hoitaa se kunnolla. Lääkäri sanoi, että lapsen kaikki sisäelimet voivat suurentua diabeteksen johdosta ja siksi lapsen koon seuranta on erityisen tärkeää. Olemme siis päässeet näkemään Ypelöä hieman enemmän kuin 'normaaliodottaja' kun meitä on ultrattu 30+ viikoilla kahden viikon välein. Ultrissa on onneksi näyttänyt hyvältä ja lapsen kannalta 'normaalilta' eli kasvua ei ole ollut hurjasti liikaa ja Ypelö kasvaa omalla käyrällään nätisti. Joskus voi kuulemma käydä niinkin, että vauvan mahanympärys kasvaa huimasti nopeammin kuin esimerkiksi pään ympärys ja silloin synnytyksessä voi tulla komplikaatioita. Minulle myös kerrottiin, että insuliinilla hoidettavaa raskautta ei anneta mennä yliaikaiseksi vaan se käynnistetään viimeistään laskettuna aikana. Sekin on sinänsä ihan kiva, että tietää mikä tulee olemaan oman raskauden ns. takaraja.
Eka ultra :) |
Rakenneultrasta. |
Mun tapauksessani raskausdiabetes pysyi aluksi hyvin kontrollissa pelkällä ruokavaliolla. Diabeteshoitajan mukaan olen hyvin tyypillinen radi tapaus: päivisin arvot on hyvät kun liikun ja touhuilen, mutta yöllä alkaa sokeri kohoamaan ja aamulla herätessäni se menee yli raja-arvon 5,5. Reilun kuukauden ajan olen syönyt metformiinilääkettä, joka edesauttaa sokerin imeytymistä kudoksiin ja hidastaa maksan omaa sokerintuotantoa. Lopulta metformiini ei kuitenkaan yksinään riittänyt pitämään paastosokereita hyvinä. Korkeimmillaan aamun paastoarvo olivat lähellä 7. Ihan vasta reilut pari viikkoa sitten sain illaksi pitkävaikutteista insuliinia pitämään aamun arvoja kurissa ja hyvin se on toiminutkin. Tähän asti 14 yksikköä on riittänyt pitämään aamun sokeriarvon välillä 4,8-5,4. Eilen aamulla ja tänä aamuna arvot olivat kuitenkin 5,5 ja 5,6. Se tarkoittaa sitä, että mun pitää nostaa annostus 14 yksiköstä 16 yksikköön. Diabeteshoitaja sanoi viimeksi tutkimuksissa, että nyt kun insuliinin on joutunut jokatapauksessa aloittamaan, niin on parempi että ottaa sitä tarpeeksi. Olenhan radilainen joka tapauksessa, annoksen suuruudesta/pienuudesta huolimatta. On mulle myös kerrottu, että niillä viikoilla kun vauva kasvaa kovaa vauhtia on hyvin tyypillistä, että sokerit lähtevät nousuun. Nyt vaan pidetään peukkuja, etteivät nouse ihan järjettömiin lukemiin seuraavan kahden-neljän viikon aikana.
Babyshowereissa 5.1.2014 otettu kuva musta, kiitos veljelleni Santulle kuvasta. |
Loppujen lopuksi oon omasta mielestäni päässyt aika helpolla tän radin suhteen. Ei oo paljon tarvinnut muuta ku kattoo mitä suuhunsa laittaa ja painokaan ei ole raskausaikana noussut (siitä on saanut jopa kehuja!). Insuliinit ja lääkkeet on pakollinen paha, mut ei sekään kovin paha. :) Tällä hetkellä mennään viikkoa 35 ja torstaina alkaa vko 36. Ei enää kovin pitkään tarvitse Ypelöä odotella!
Hyödyllisiä linkkejä raskausdiabeteksestä:
Käypähoito
Suomen diabetesliitto
Hyödyllisiä linkkejä raskausdiabeteksestä:
Käypähoito
Suomen diabetesliitto
Hyvä kirjoitus! Raskausdiabeteshan on siinä mielessä "hyvä juttu", että se herättää omaan diabetesriskiin ajoissa eli siinä vaiheessa elämää, kun on vielä paljon tehtävissä (ettei kehity varsinainen aikuistyypin diabetes). Se pitkäaikaisempi diabetes olisi vähän tylsä sairaus, kun se altistaa monenlaisille komplikaatioille.
VastaaPoistaMukavia ja ongelmattomia loppuviikkoja ja tsemppiä :)
Btw, tuossa kattavia ja selkokielisiä dioja täydentämään noita hyviä Nellin linkkejä:
http://sp.terveydentahden.foral.fi/Sivuston_dokumentit/Raskausdiabetes_Ohjausdiat_2010.pdf
Moikka Tuomas,
VastaaPoistaKiitos palautteesta. Ja olis itellä ainakin tarkotus olla vähän 'heränneempi' knhan Ypelön saa puskettua ulos. :) Oli tosi hyvä toi sun pdf linkki. Kunpa sen olis saanut luettavaksi jo aiemmin! Aika suppeasti tietoo tulee neuvolasta tohon settiin nähden vaikka siellä on juostu ja hoidettu...